MAKAN

|


Genap 9 hari Ramadhan yang luar biasa itu berlalu. Lalu mampukah kita meneruskan tarbiyah yang disemai tatkala Ramadan itu agar terus mekar hingga ketemu lagi Ramadhan tahun depan. Aku menasihati diri aku sendiri samada aku berjaya memisahkan adat kebiasaan yang remeh dalam saki baki kehidupan ini. Bulan Ramdhan itu amat mengajar erti sebenar kebiasaan dan keutamaan. Sedia maklum orang Malaysia makan 5 kali dalam sehari namun ketika Ramadhan hanyalah dua kali. Sahur dan berbuka. Biarpun hanya 2 kali umat Islam masih mampu melakukan pelbagai kerja pada waktu dan beribadah pada malam hari. Dengan makan dua kali itu sahaja para doktor kegembiraan melihat pesakit diabetis dan darah tinggi dalam keadaan stabil. Islam itu hebat dan Allah tidak akan sesekali menzalimi hamba-hambanya.


Terfikir jua aku pada suatu hari, kenapa perlu makan sehingga 5 hari selama ini. Kenapa aku perlu menghabiskan duit dan membiarkan badan membesar semata-mata untuk memenuhi nafsu makan dan tuntutan adat ini. Teringat satu kisah ketika seorang tabib datang ke Mekah (or madinah tak silap) dengan niat ingin memberi bantuan perubatan kepada penduduk disitu. Akan tetapi selang beberapa hari dan minggu tiada seorang pun penduduk disitu datang dan mengadu mempunyai masalah kesihatan. Semuanya sihat. Ditanya tabib itu kepasa Rasullallah s.a.w kenapa hal ini berlaku, Rasullallah bersabda. "kami adalah umat yang mengamalkan makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang"


Adakah orang yang kenyang itu hebat? tidak. Jika dilihat dalam sejarah, seorang sahabat Abu Dzar Al-Ghaffari memberikan hadiah ubat-ubatan kepada beliau. Ditanya oleh Abu Dzar, "kenapa kau memberikan aku semua ini". Sahabat itu menjawab " Untuk melancarkan usus agar tiada masalah untuk pencernaan". Lalu Abu Dzar menjawab "Selama ini aku tidak pernah pun makan sehingga kenyang". Itulah hebatnya jika manusia tahu yang mana keutamaan dan yang mana tidak. Hal ini ditunjukkan oleh kezuhudan Abu Dzar yang amal ibadahnya sangat hebat dan mantop. Beliau pahlawan hebat dan menjadi orang kebanggaan nabi Muhammad s.a.w. Keutamaan beliau adalah Allah bukannya perkara remeh. Ya, makan it perlu tapi letakkanlah pada yang sepatutnya. Marilah kita mengambil ikhtibar kerana sesungguhnya kekuatan itu datang dari dalam yang berteraskan iman dan taqwa bukannya sumber yang lain. Renungan dan teguran untuk diri sendiri juga yang sering mengadu kelaparan dan lalai dalam penambahbaikan.

Oleh itu, sempena bulan syawal ini saya ingin memohon kemaafan kepada semua pengunjung blog ini. Jika ada perselisihan atau ketidak puasan hati selama saya menulis harap dimaafi. Terima kasih kepada mereka yang telah menyeriakan Ramadhan dan syawal ku.

Gambar di hari Raya kedua bersama keluarga

RAMADHAN MODE

|


Assalamualaikum sisters and brothers, let us together achieve a great thrill in this barokah month. I am Nurul Husna Bt Mohd Noor will vanish for a month (in blogging only) to fill in the spaces i used to overlook before. I hope through thick and thin,ups and downs, we still capable to reach our equilibrium. Whatever happens, the return to Allah is the best meditation after all.

Happy Fasting & Celebrating Ramadhan

APABILA HUJAN MEMBASAHI BUMI

|


Hari ini hujan turun sangat lebat di Serdang. Selepas selesai kelas besama che’ pah, aku lihat ramai manusia berteduh d tingkat bawah blok b. Ia lebih lebat dari biasa sehingga membuatkan aku, liya dan midah memutuskan untuk meredahnya setelah lebih 10 minit tidak berhenti. Kami tidak ambil kisah tentang orang lain kerana terlalu banyak tugas yang menunggu di bilik dan kami harus cepat.Alhamdullillah kami selamat sampai di ‘bus stop’, menaiki bas tidak lama selepas itu dan akhirnya sampai di kolej 15.

Sesampainya di bilik, hujan masih tak berhenti dan saya seperti biasa menunaikan hak harianku. Selang beberapa minit aku dan Liya hendak bersedia menunaikan solat Asar, terdengar bunyi air di sudut bilik kami. Kami tersentak dan Liya dalan keadaan beremosi berteriak “BOCOR!!”. Ye, atap kami bocor dibahagian tingkap kelihatan seolah-olah ada orang menuang air dari hos ke dalam bilik kami. Tidak lama dari itu, retakan atap merebak dan sampai ke bahagian kipas pula. Masakan kami boleh berlagak ‘cool’ sebab sebahagian lantai bilik kami dipenuhi air. Air berderu tak henti-henti dan kami mengambil keputusan menutup semua bekalan elektrik, menyelamatkan barang-barang yang penting dan terus menerjah ke bilik Midah. Nampaknya bukan bilik di ground floor sahaja boleh banjir tapi di top floor juga boleh banjir dimana ia berlaku di bilik saya.Ia sungguh mengerikan melihat atap itu seolah-olah tidak mampu menahan kekuatan hujan yang menyimbah, teringat filem War of the World scene air laut menenggelamkan Bandar New York. Dasyat dan saya tak dapat bayangkan jika tetiba seluruh atap itu bocor, pasti bilik kami rosak teruk.

Pada malamnya, kami ahli2 bilik bermuhasabah terhadap kejadian yang berlaku. Kami semua masih bersyukur kerana tiada apa-apa kecelakaan berlaku dan seketika terkenang perasaan orang yang kurang bertuah diluar sana. Jika hendak dibandingkan kesusahan kami dengan mereka yang tidur dengan keadaan atap yang sentiasa rosak dan bunyi bising zink akibat hujan pasti lebih sengsara. Mungkin Allah hendak mentarbiyah kami dengan dugaan yang sedikit ini. Aku melihat betapa perlunya rasa bersyukur, persefahaman antara roommates dan kebergantungah keselamatan hanya padaNYA. Sepatutnya hari ini aku ada usrah dengan mak usrahku, tapi nampaknya terpaksa dibatalkan dan dibuat esok. Sesungguhnya perancangan Allah itu lebih cantik. Oleh itu, esok ada cerita menarik untuk dikongsi.

Kesimpulannya, hujan itu satu rahmat,satu nikmat dan turunnya juga punyai pelbagai matlamat. Air yang dasarnya turun untuk menyuburkan tanah, mengairi tanaman, membasahkan yang kering boleh menjadi satu kuasa yang boleh membanjiri satu tempat, menenggelamkan sebuah bandar, merobohkan rumah, meruntuhkan bukit dan mengkucar-kacirkan manusia sejagat. Itulah hebatnya penciptaan hujan dari Allah yang Maha Berkuasa yang mampu membuatkan kita sebagai hamba berfikir tentang kekuasaanNya lantas mencari pengajaran bagi kejadian tersebut.




Di DALAM ILMU TERDAPAT BUKTI KEHEBATAN -NYA

|
Siapa setuju dengan saya yang tiada satu pun ilmu di dunia ini tidak boleh dikaitkan dengan kebesaran Allah? Percayalah, walaupun ilmu itu dipelajari hanya ' surface' sahaja, pasti ia mempunyai hubungan rapat dengan kekuasaan Pencipta Nya.

Sebagai contoh, saya sebagai pelajar TESL yang mempelajari penguasaan bahasa Inggeris ini boleh mengaitkan kehebatan Allah dalam ilmu bahasa itu sendiri. Mana tidaknya, pada pemerhatian kita sehari-harian, sering sahaja mendengar pelbagai manusia menuturkan bahasa yang berbeza-beza. Orang india menggunakan bahasa tamil, orang cina menggunakan bahasa cina, orang melayu menggunakan bahasa melayu (dalam bahasa melayu pula ada pelbagai dialek). Nak dikatakan disini, ilmu bahasa itu sangat luas dan ia pelbagai mengikut bangsa, negara, culture dan tempat. Nah!, ini antara bukti yang Allah itu Maha Kaya dan Maha Bijaksana, menjadikan pelbagai bahasa yang tidak terhitung banyaknya. Selain itu, jika belajar lebih mendalam, dalam anggota percakapan kita ini ada dipthong, monothong, vocal cords yang boleh membuatkan kita menyebut sesuatu huruf dengan berbeza (nak tahu lebih lanjut, baca buku lingistic). Yang hebatnya, walaupun orang cina dan melayu mempunyai organ-organ percakapan yang sama namun orang cina kurang fasih menyebut huruf 'Z'.


Sebenarnya motif aku menulis pada kali ini sebab aku benar-benar teruja berkongsi pengalaman menyiapkan esaimen subjek fotografi. Ketika proses menyiapkan tugasan ini, aku dan rakan-rakan yang lain telah bersusah payah mengambil shot yang paling cantik menggunakan ilmu yang dipelajari. Sepanjang proses pengambilan gambar itu, kami secara tidak langsung lebih menghayati kebesaran Allah menciptakan alam ini dengan sempurna dan cantiknya. Masakan tidak, bila kami nak pilih satu gambar tasik yang terbaik antara semua, tak berhenti-henti kami berkata "tu lagi cantik", bila gambar seterusnya pula "ni lagi cantik", kemudian, "eh, ni lagi cantik". Ahirnya kami membuat kesimpulan bahawa Penciptaan Allah sangat indah lagi sempurna, tidak terhenti keindahan itu.


"Apakah penciptan kamu yang lebih hebat ataupun langit yang telah di bangunkan Nya?" (An-Nazi'at : 27)

Ilmu fotografi ini jika dinilai sebetulnya, ia mampu membuatkan seorang insan itu melihat alam dan kehidupan dari sudut yang lebih dalam. It's so true that "picture means thousand of meanings".


ANTARA GAMBAR YANG DIAMBIL KAMI : husna,dani,mid









HAK MILIK ALLAH

|

Adakah segala yang kita ada adalah satu hak pemilikan yang abadi? Adakah kita mampu menjaga, memelihara dan mengawal segala barang-barang kita hingga tidak disentuh, dicuri dan dimusnahkan oleh sesiapa? Persoalannya siapakah pemilik sebenar harta benda kita di dunia ini? Semoga dengan cerita ini, setiap persoalan akan terjawab.

Semalam adalah hari yang agak menyedikan bagi diri aku. HANDPHONE AKU KENA CURI!!!!. Peristiwa ini berlaku di komuter Serdang ketika aku dan manusia lain berpusu-pusu memasuki komuter yang amat sesak . Atas desakan masa aku tak berfikir panjang untuk menyusun strategi mengelak dari pickpocket yang desperate abad ini. Nak dijadikan cerita bila aku berjaya menerobos masuk ke dalam komuter tu, aku mula memegang kocek seluar aku. Mula-mula aku ingat mungkin handphone aku tu tersembunyi jauh dalam kocek jadi aku berlagak seperti biasa. Akan tetapi bila berkali-kali aku rasa bahagian seluar untuk mencari kepastian, ternyata handphone tu dah hilang. Sebagai manusia yang lemah, aku tunduk menghadap lantai menggeleng kepala terhadap ujian yang tak pernah aku hadapi sebelum ini. Kepada mereka yang rapat dengan aku, pasti mereka tahu betapa ‘istimewanya’ handphone tu bagi diri ini. Ia punyai kisah disebalik yang sangat manis dan ditambah pula aku baru beli bulan Jun yang lepas. Kiranya tak sampai 3 bulan aku guna handphone tu. Tipulah kalau aku kata, aku tak ada perasaan sedih walaupun sekelumit. Aku mengambil masa agak lama untuk beritahu rakan-rakan yang aku menjadi mangsa ‘pickpocket’ kerana bagi aku, ketenangan itu perlu bagi proses komunikasi agar mesej itu lebih teratur tanpa kecelaruan emosi. Alhamdulillah mereka semua sangat positif dan memberi sokongan dan semangat yang tak terhingga. Terima kasih kepada cik cbw kerana banyak kasi amalan-amalan tambahan bagi mengelak peristiwa hitam berulang kembali.

Bila terfikir balik, aku rasa macam dah cukup selamat bawa handphone macam tu. Yelah, aku tak bawa beg tangan atau wallet, hanya handphone dan duit sikit dalam seluar memandangkan kes ragut banyak. Baju yang aku pakai juga agak labuh menutupi bahagian poket dan sepatutnya agak sukar untuk penyeluk saku tu nak mencuri. Akan tetapi bila Allah nak takdirkan peristiwa begitu, tiada siapa yang dapat halang. Mungkin salah aku juga sebab terlampau beriya nak masuk komuter hingga alpa dengan keadaan sekeliling. Untuk menenangkan hati aku, aku percaya semua harta benda kita adalah bersifat sementara even diri kita sendiri. Semua milik Allah kerana tiada yang kekal kecuali dia. Tanggungjawab kita adalah untuk menjaga ia sebaik mungkin dan kemudian bertawakallah kepada Allah. Jangan hanya bertawakal tapi tak berusaha apa-apa. Mungkin ada hikmah disebaliknya dan semoga kita menjadi hambanya yang sentiasa berfikir dan tunduk kepada kekuasaanNYA dan kehebatanNYA.

SHE

|

At 10,

She was dull but cute,

She was simple but capable,

She was innocent because she was a child.


At 13,

She was cute but dull,

She was capable but simple,

She was victim because she was a teenager.


At 18,

She was pretty but immature,

She was somebody but no mercy,

She was confused because she was a late adolescence.


At 21,

She is matured but not pretty,

She is merciful but nobody,

She is cleared because she is a young adult.


At 25,

She is …. But…

She is …. But…

She is…. Because..

Does it flows as it suppose to be?

HARI PERTAMA DI UPM

|
Aku dibelakang asrama p3

Perjalanan ke UPM sangatlah mencabar bagi pelajar baru macam saya. Sepatutnya kami daftar hari ahad 5 julai, tapi disebabkan terpaksa key in subjek sendiri, maka kami seramai 52 pelajar cohort 5 TESL bergerak dari serata semenanjung Malaysia berkumpul di UPM serdang. Pada mulanya apabila Liya beritahu yang kena daftar 5 hari lagi awal jumaat lepas, diri ini betul-betul berada di puncak kemarahan. Sesungguhnya kesabaran aku memang teruji. Selama ini aku sering berdoa kepada Allah agar menjadikan diriku seorang insan yang penyabar dan akhirnya.... Allah menguji aku pada titik kelemahan yang paling besar. Secara jujurnya aku tak suka kalau dapat maklumat di saat akhir. MENYUSAHKAN!!!..Astagfirullah..Pengalaman hebat yang begitu membuktikan bahawa diri ini amatlah lemah dan hina.

Kemudian, pada hari ini, aku dan rakan-rakan selamat berjumpa kembali setelah 2 bulan berpisah. Teruja dan gembira, almaklumlah ramai yang dah berubah muka, gaya dan sebagainya. Secara ringkasnya, pada waktu tengah hari kami semua key in subjek dan petang terus kemaskan bilik. Memang letih sebab kami dapat tingkat paling tinggi (tingkat 5). Fuh, sakit lutut. On the way balik asrama

Pada malamnya pula, aku, midah, liya dan farhana pergi ke Putra foodcourt sebab kelaparan teramat. Memang adventure lah sebab kami berempat je dalam bas on the way kesana. Pakcik bas tu memang agak psycho, tapi kami berjaya buat muka selamba, kononnya berani. Sampai sana Marry Brown tutup dan aku terlepas hajat nak makan burger. Kemudian lebih kurang 30 minit, kami beredar pulang. Nak dijadikan cerita, bas takda dan kami ambil keputusan jalan kaki selama 18 minit dan akhirnya kami sampai ke kolej. Bila sampai je bilik, perut memang full tapi zue belanja makan. Alhamdulillah dan guess what Liya kasi aku apa???...BURGER!!!!.

Makanan pertama aku 'order' di UPM. (nasi goreng kerabu)

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN KELUAR

|

From : Adani
09 Jun 2009 10.27pm

To : Husna

Salam..info..fonyi kata
Result dah kuar arini..

Reply More

Keputusan peperiksaan dah keluar!!!..setelah aku menerima mesej itu, TERUS kepala aku mendongak diatap rumah, seolah-olah mencari ketenangan. Namun ketenangan sebenar terletak dihati bukan diatap, lantas aku hati kecil aku menjerit. “Ya Allah kau berikanlah ketenangan kepadaku untuk melihat result nanti”.

Sebenarnya inilah penyakit serius aku semenjak sekolah rendah lagi..Tak tahu kenapa tapi mungkin kerana faktor tekanan semasa. Yelah,dunia sekarang tak macam dulu. Exam – oriented lah katakan, kekadang naik menyampah pula dengan visi sistem pendidikan sekarang ekoran lebih mementingkan kesan jangka masa pendek berbanding jangka masa panjang. Hasilnya lahirlah remaja-remaja versi moden yang semakin jauh dari Al-Quran. Masakan tidak, subjek elektif lebih diutamakan berbanding subjek agama yang kini dipandang sepi. Bagaimana umat Islam nak bangkit dan jadi hebat seperti zaman Nabi dan Khilafah dahulu.

Bak kata Saidina Ali “ Asas agama itu adalah mengenal Allah”..
(macammana nak kenal agama jika subjek agama tak diberi penekanan,hmm,fikirkanlah)

Berbalik kepada result exam, esok harinya pada pukul 6 petang lebih kurang aku gagahkan membuka laman web UPM. Klik dekat student’s portal kemudian klik di keputusan peperiksaan. Aku isi ruang no. matrik dan ic. Dengan hati yang berderau (hanya Tuhan saja yang tahu) aku klik di masuk.. APPEAR EXAM RESULT!!!!!!!!!...jeng jeng. Benda pertama aku lihat ialah keputusan subjek maut yang aku tak confident jawab masa exam aritu..Kemudian pointer.. Alhamdulillah, setinggi-tinggi syukur aku ucapkan kepada Allah yang banyak membantu. Tak sangka!!

Memang betul, kekadang benda yang kita rasa mustahil, sebenarnya mudah bagi Allah. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa dan kerana itulah kebergantungan kita hanya kepadaNYA, bukan makhluk lain. Kadang-kadang kita pujuk rayu pensyarah kasi markah tinggi sehingga kita lupa yang menentukan markah itu adalah Allah, yang menyebabkan pensyarah itu kasi markah tinggi adalah Allah. Semuanya jelas BUKTI kehebatan Allah menguji hamba-hambaNya. Oleh itu, jika nak minta sesuatu kembalilah pengharapan kepada Allah bukan orang lain kerana DIAlah perancang terbaik manusia di dunia ini. Maka dengan itu, marilah kita sentiasa berdoa, dan berusaha kerana Allah memandang pada usaha bukan pada hasil.Maha Suci Allah yang Maha Penyayang dan JOM!!! kita menjadi hambaNya yang sentiasa bersyukur.Amin

KUASA TELEFON BIMBIT

|
Sekadar gambar hiasan

Si A : Na, tengok telefon baru kau tu

Si B : Nah (sambil memberi telefon itu kepada si A)

Si A : Hmm, buat apa beli handphone mahal2 ni, tgk bangdak, cikai je, asalkan boleh

mesej, telefon ok ah. Kawan-kawan bangdak pun sama je guna yang murah

Si C : Profesor Kak cik pun guna murah yo.

Si B : (tersenyum) dalam diam mencari hujah sendiri.


Betul ke kalau guna beli handphone up to date sikit dikira membazir. Bagi aku, ini statement yang tak adil. KENAPA? Sebabnya handphone yang banyak functions ni boleh membawa beribu kebaikan kepada si pembeli jika digunakan kearah yang sebetulnya. Sebagai contoh ‘record sound’ boleh digunakan untuk merekod suara kita apabila menghafaz ayat-ayat Al-Quran. Bila dah habis record je, kita boleh play balik, jadi dapatlah kita betulkan apa-apa makhraj yang salah ataupun ayat yang tertinggal. Bagus tak?. Lagi satu kalau handphone dah ada kamera 5 megapixel atau 8 megapixel, tak yah fikir nak beli kamera sony, canon atau Nikon. Jimat di situ. MMS pun dapat digunakan untuk mengeratkan lagi hubungan. Sebagai contoh keluarga aku dapat tatap muka izzah (anak buah baru aku) yang dah 4 bulan tak tengok melalui khidmat MMS ni. Ditakdirkan pulak kat Sabah tu pedalaman dan tak dapat internet, maka perlu sangatlah handphone spesis begini. Tak dilupa juga MP3. Pendapat aku MP3 ni boleh digunakan untuk letak ayat-ayat Al-Quran dan ceramah-ceramah yang bermanfaat. Bila free dekat dalam bas ataupun dalam komuter, dari buang ,masa tengok penumpang lain atau tengok movie yang entah apa-apa ntah, lebih baik dengar santapan MP3 ni.


Akan tetapi, walau bagaimanapun semuanya berbalik kepada pemilik handphone itu sendiri. Tidak kiralah ia mahal, berpatutan atau murah, segala keburukan dan kebaikan dapat dinilai dari cara penggunaaan si pemilik 100%. Mungkin handphone up to date banyak kelebihan, tetapi tak guna juga kalau si pemilik buta teknologi dan menggunakannya kearah keburukan. Bukan sedikit bilangan orang sebegitu. Pada dasarnya, hanphone itu digunakan untuk tujuan komunikasi. Alangkah ruginya kalau ia tidak dapat digunakan untuk mengeratkan lagi ukhwah antara dua saudara. Lagi malang, jika ia menambah pula jurang permusuhan sesama saudara. Teringat kata seorang sister ni, “ Kalau Handphone tu tak boleh nak rapatkan ukhwah, tanye khabar saudara ke, baik campakkan je kat longkang”. Tak kisahlah up to date ataupun tak, THE POWER IS IN YOUR HAND.

KEPADA MEREKA

|
Hari-hari akhir bersama akhwat sekalian

Hampir seminggu dirumah. Mula-mula rasa agak gembira kerana jauh dari kesibukan kelas dan assignment yang tak habis2 mendatang sepanjang tempoh 2ndsemester. Tetapi bila dah masuk hari yang ketiga, taktau kenapa rindu sangat pulak dekat sahabat2 usrah aku,kakcik,pqah,
chibiyaq, syud, nad dan eton. Tak dilupakan,kak Fisha mak usrah yang dikasihi. Rasa macam rugi sebab tak sempat habiskan Zilal dan join usrah malam bersama-sama. Aku sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan mereka kerana setiap mereka ada logam dan kepentingan yang membolehkan tarbiyah dan kekuatan ITU terus bergerak.

Kepada kak Fisha,terima kasih sangat kerana jadi mak usrah yang slalu buat benda sweet (i can't deny that) and ajar kami erti ukhwah yang sebenar. Buku2 yang akak bagi tu harap dapat saya fahami dan amal sebaik-baiknya. Saya memang selalu puji dengan pilihan akak sebab buku2 tu memang top list pilihan saya (taste akak mmg best ah). Semoga amal kebaikan yang saya lakukan hasil didikan akak,harap Allah limpah rahmat keatas k. Fisha jugak.

Kepada adik2usrahku, selamat menjalani usrah dengan kak Zai, tetapkan niat yang betul dalam jalan ini. Sesungguhnya tarbiyah itu bergerak melalui proses dan ia amat memerlukan kesabaran dan kekentalan jiwa.Tak lupa juga kepada kak olynn, kak sofi, kak wan, kak Fiza, kak tikah, kak leen semoga jumpa lagi di lain hari. Pengalaman dan memori indah bersama kalian moga diredhai Allah. Sesungguhnya bukan fizikal ini yang menyintai fizikal kalian, tetapi jiwa ini yang menyintai jiwa kalian. Bak kata kak Fisha, selagi kita dijalan ini,kita pasti bertemu lagi. JzKK

THE BATTLE IS OVER??

|
With Puan Laila, our literature Lady

It takes five days for us to struggle with fight formulated by Ministry of Education. Headache, mental bruises, physical torture and some of us get martyr during the battle. For me it does not only the battle for As but rather the battle for challenge within myself. In the process, i learn to manage my emotion, my time and my responsibilities (towards nation,heheh) . Believe me, one who can survive and control their own desire along the way, deserve to be called a real hero that much inspired by others. They also see the release after the exam significantly. THEY ARE DIFFERENT.

This semester is the best lesson that i ever encounterd. The lecturers are superb and I love them so much. No doubt. To Puan Laila and Madam Ong, thanks a lot for your concern and care towards us (the frontiers of English) as you say. How much I enjoyed your classes only God knows. I'm looking forward for your class again.

Reminder to all my beloved friends TESL cohort 5, happy holiday, may we all pass with flying colours. one reminder to all, the battle is not yet over, prepare for the result guys!!!huhu (sounds scary). Assalamualaikum and Cheerio.

AKHIRNYA

|
Alhamdulillah selang beberapa hari je lagi untuk hidup di IPTI, sempat juga kami meluangkan masa di bandar Johor Bahru yang bersejarah bersama-sama. Walaupun satu semester ni asyik sibuk dengan kerja, assignment, dan macam2 lagi tetapi akhirnya kami berjaya memilih satu tarikh yang agak sesuai untuk misi makan2 di Portugese Chicken Restaurant. Padahal sebenarnya lagi 9 hari je lagi nak exam, tak taulah pulak nape hari ni baru free. Pelik betul. Plan asalnya nak TERUS balik after makan, tapi faham-faham jelah bila dah 7 orang pergi; macam-macam la rancangan yang timbul. Nak buat macam mana, kita memang hanya merancang tapi Allah sahaja yang menetukan.



7 orang sepatutnya, aku jadi camera girl.

Baked rice liya

Aku, kumutha dan zue

Dari restoren tu, kami pergi ke MPH dan Popular. Memang rambang mata tgk buku yang best2 kat situ. Tujuan aku dan Midah sebenarnya nak pergi beli buku adik2 usrah, malangnya tak jumpa. Ada yang menarik tapi kuantiti tak cukup. Jadi kami jelah yang borong.

Kat MPH, time ni midah pergi Fabriano Rico, n liya jd camera girl.

Then kami pergi Kota Raya pulak sebab liya nak beli sabun pencuci baju dan eye liner dia. so sebagai sahabat-sahabat yang mementingkan ukhwah, kitorang pun ikut sama merestas jalan-jalan di Little India shops. Then aku dan midah singgah di satu kedai buku ni. Alhamdulillah jumpa jugak buku yang dicari-cari untuk adik-adik. Buku tu bertajuk 'Mengenali Tuhan' dari imam Nawawi sedikit petikan dari buku Riyadathus Salihin. Mudah-mudahan mereka suka dengan buku yang bakal kami beri, sebab kami suka.hehehe. Ditambahkan pula, abang cashier tu kasi discount. ALHAMDULILLAH..Sebelum nak pulang, Midah telah menunaikan hak dia kepada rakan-rakan (bak kata juni) dengan membelanja kami makan di Kluang railway station restaurant. Memang best ah food kat situ, berbaloi. Terima kasih Midah.

Di Kluang Railway station Restaurant


Apabila melihat jam semakin menghampiri pukul 7pm, kami pun pulang dengan perasaan yang tidak dapat digambarkan oleh apa jua perkataan. Harapan, moga hubungan persahabatan ini akan sentiasa bersimpul padu (bak lirik lagu nasyid tu) sampai bila-bila dengan redha dan rahmat dari Allah terutamanya. sekian

SLIPPERS

|

Seven pairs of slippers are there,
three pairs small, four pairs big,
they meet everyday,
the shoe rack is small,
those slippers squeezed for space.

the next day, one pair lost,
then another pair misplaced,
now no need to squeeze,
they nicely put,
but scattered.

As time goes by only several still good,
the rest become undesirable, poor quality,
slowly being forgotten.

everything is believe to be fated,
only one big pair stays there,
keep eyes for the three small pairs,
the top shoe rack is now for theirs,
away from those records.
now the tree small pairs going to leave,
Let the only big, rest and glance
if there will be any chance,

Slippers are always born
are also die
as the time arrives
When the suit phase get closer
the feeling can't bear anymore
the SMALL PAIR might wonder
where the rest go?
why they must go?
Should they do so?

*dedicate to those who away but sill keep them close in heart*

ANTARA DUA

|
Hari ini aku diapit antara dua pilihan. Undangan kawan ke JUSCo Tebrau esok ataupun tugas ke SMKA di Johor Bahru sebagai fasilatator. Aku memang dalam dilema apabila merasakan kedua-dua pilihan itu ada kepentingannya.

"Kalau pergi JUSCO, dapat jalan-jalan dengan kawan sebab dah lama asyik mengelak je dari keluar dengan diorang. Lagipun tadi Kumutha macam sedih je tgk aku tak dapat join. aku tahu dia memang rindu zaman dulu-dulu,ketika kami bersam-sama.................Sekarang, selalu je aku kasi alasan bila time diorang ajak jalan-jalan. Aku kata,aku SIBUK."

Tapi hati ni keras memujuk aku tetap pergi ke SMKA memandangkan saudara-saudaraku disana memerlukan pertolongan dan juga sokongan. Mudah-mudahan pengalaman yang diperoleh dapat diaplikasikan suatu hari nanti. Bukankah pengalaman itu satu tarbiyah juga. Arghh!!!,aku pening.

Kemudian, aku terserempak dengan Mak Usrahku,lantas bertanyakan tentang hari esok. Kata beliau;

"esok, akak habis kelas pukul 2pm. I.A pukul 3pm kita akan bertolak. Kiranya dah habis solat and mandi kita terus pergi"...

YES!!!!,,,esok kiranye aku bleh buat dua benda.Pergi JUSCO pkul 10am, blik asrama pkul 1pm. then 3pm pergi SMKA itu.....Alhamdulillah, .....aku tersenyum lebar,hehehehehehehe

SABAR ITU INDAH

|

Hati ini girang kerana Alhamdulillah sudah selamat sampai ke bumi negeri Sembilan. Walaupun hati ini berdebar menunggu saat tiba ekoran kemalangan di lebuhraya yang dasyat berlaku di depan mata,tapi ku gagahkan jua kerana percaya ajal dan maut itu hanyalah di atas ketentuan Allah.

Setibanya di terminal 1,perut ini seolah-olah meminta untuk diisi. Lantas aku dan adikku menuju ke restoren kopitiam lalu memesan makanan dan minuman seperti pelanggan yang lain. Ketika menunggu makanan yang dipesan sampai,mata ini tertarik melihat kelibat seorang ibu dan anak masuk ke dalam restoren itu mencari tempat duduk yang selesa. Wajah ibu nampak seolah-olah cina muslim kerana hijab yang cantik dipakainya. Anak lelakinya pula persis muka orang cina kerana mata yang sepet dan kulit yang berwarna putih kuning. Tapi itu hanyalah jangkaan saja, mungkin benar dan mungkin tidak.

Kemudian aku tolehkan mataku kepada jam tangan yang sentiasa di tanganku. “ hmm, dah 15minit, kenapa lambat sangat mee ni nak sampai”, aku mengomel. Tidak lama selepas itu,mee kantonis pun sampai. Pandanganku kembali kepada anak beranak tadi. Wajah mereka memang mampu membuatkan hati seorang insan menjadi sayu, kelihatan mereka dari golongan orang yang biasa sahaja. Tiada raut marah pada muka mereka apabila melihat makanan yang dipesan lambat sampai. Terasa keinsafan mengimbas sikap ku yang tidak mampu bertahan dengan ujian kelaparan sebentar tadi. Malahan aku pula berasa marah kerana pelanggan yang lambat sampai berbanding mereka mendapat makanan terlebih dahulu. Bukan setakat dua orang pelanggan,malah lihat lebih dari itu.Lantas hati ini cepat sahaja melontarkan ketidak puashatian. “ Eh, apahal ni,bukan diorang lagi awal ker?”. Dalam hati aku mempersoalkan adakah kerana mereka kelihatan seperti itu,orang di restoren ini dengan senangnya mempraktikkan ketidakadilan.

Anak kecil itu menoleh kekiri melihat nasi yang dibawa oleh waitress itu menuju ke meja makan orang lain.Mukanya nampak mengharap dan aksi itu dilakukan beberapa kali hingga akhirnya sampai juga makanan yang dipesan. Girangnya muka si anak dan ucapan terima kasih keluar dari mulut anak itu. Garfu dan sudu dipegangnya dan dia pun makan sambil si ibu melakarkan senyuman melihat gelagat anak yang dikasihinya. Tanpa kusedari airmata ini mengalir. Wah, sungguh hebat mereka ini, tetap sabar walaupun diperlakukan begitu. Jika diri ini berada ditempat mereka, mungkin ada kata-kata yang kurang enak diucapkan. Terasa diri ini sangat lemah dan kalah dengan seorang anak kecil yang masih mentah mengenali erti hidup ini.

Jelas menunjukkan bahawa ada kalanya manusia menghakimi manusia dengan wajah, harta dan pangkat tetapi tidak bagi Allah. Sesungguhnya semua manusia itu adalah sama disisi Allah, Cuma yang membezakannya adalah taqwa mereka. SUBHANALLAH. Sungguh cantik sifat Allah itu. Memang manusia itu sifatnya lemah dan hina oleh sebab itulah kadangkala kita tidak mampu menjadi begitu adil. Sesungguhnya Allah sahajalah yang Maha Adil perhitunganNya. Wallahualam.

UKHWAH

|
DARI ABI HAMZAH ANAS BIN MALIK R.A
RASULALLAH S.A.W BERSABDA;

“Tiada beriman seorang kamu hinggalah kamu menyintai saudara kamu sepertimana kamu menyintai diri kamu sendiri”.

RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM.

To be loved by everyone is something wonderful but in order to pursue for that way is not easy. It needs patience, perseverance, noble heart and also skills. We humans are all different in every aspect so do I. one particular thing that we might think is fine is bad for other person. People see things differently. That’s why human are unique and along the way to be ‘perfect’, we are regularly bake by mistakes and experience which actually make us a step matured.
Today my friends and I just finished conciliate the two hearts. The plan to let them sit together and express both feeling finally achieved. It is totally difficult to be mediator to our own friends. You really need to understand both sides’ condition. Ability to play with words and heart are the primary skill that one’s has to acquire. Here is when the communication skills should be applied. Yeah, as we know in Al-Quran also mentioned that

“Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat”. (Al-Hujuraat:10).

So we as friends really couldn’t bare to see our friends in that situation. For me they are neither to be blamed nor be pampered. They are the victims of confusion they unconsciously made. How sad, if no friends to help and support who else you think much better. Beside Allah as our main savior, people around should aware with the problem because we actually involve and responsible in that case. In the other hand, we as Muslim are required to take care of our own friends.
Thank God, the process going on smoothly and we managed to settle them. I hope the arguments will never happen again and at the same time, I remind myself to. What I learned is, care about our relationship with Allah and human as well because that are the things that count our level of faith actually. May Allah help us to remain good till our last breath. AMIN.

keep growing

|


Last 13th May was naufal's birthday..my first nephew..happy 1st birthday.."Oh Allah do protect this child form any harm, let he become a filial son and a righteous man here and also life after".

Allah Knows by Zain Bikha

|


When you feel all alone in this world
And there is nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There is one thing of which there�s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)

BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows.

MALAYSIANS NOWADAYS

|



• BELIEF IN GOD
• LOYALTY TO KING AND COUNTRY
• THE SUPREMACY OF THE CONSTITUTION
• THE RULE OF LAW
• COURTESY AND MORALITY

(the principles in Rukun Negara)

Malaysia is a country that our leaders claimed as a peaceful and free whereby tolerance and acceptance are widely practiced here. Judging by eyes and news, foreigners might think Malaysia is a perfect country that beautifully located on the globe, outside the danger zone. However if they observe vividly, watch carefully and understand by heart magnificently they later will decipher the real situation that happen in Malaysia.

BELIEF IN GOD

What do we understand by belief in God.? As a muslim, I believe that in order to have belief in God, one’s has to be able to practice what Islam has taught us in term of every aspects and willing to apply the rules in every condition which totally guided by Al-Quran and As-Sunnah. It means that the way we live should be as what had been notified by Allah because we believe of sins and also rewards. However in Malaysia nowadays, I don’t see that, in fact muslims in Malaysia seem to go with the flow day by day ( I remind myself too). For example, just look at concerts and see how we are totally sunk by entertainments and dreams that Western has created for us.

LOYALTY TO KING AND COUNTRY

Loyalty for me is some appreciation that only the deserved can get only. Malaysia is a land that we Malaysians should really concern of. The bloodshed during the colonization years by our warriors is something that whole generation ought to remember forever. Where is the place we are going to stay and live harmoniously if not in our own motherland? We belong here. For king, I don’t want to highlight the issue. I let you to think.

THE SUPREMACY OF THE CONSTITUTION & THE RULE OF LAW

It actually different but I want to give my overall view of these two principles. The main question is how truly our constitution and law work in helping the nation’s to develop steadily without any corruption or mendacity portray by our HEADS especially. Does it being equally carried out to every people regardless of their positions in the country? Moreover, does the actions really being taken seriously or not. Just look at the unsolved case of Nurin Jazlin and many more that I believe we are all very aware of. Where is our unsung heroes that we used to proud of before?

COURTESY AD MORALITY

Does Malaysian really practice these attitudes everyday in life? Or we just apply these at certain extent and at certain people. We don’t have to go far but look at how the car drivers treat pedestrians at street and how students behave to their teachers. What happens to Malaysians nowadays is something for us to ponder and wonder. That is not a matter of the country, but the people.

PROBLEMS

|
Let’s call it a day. Today two emotions in me accumulate and bloom like mushrooms do after the rain. No, it actually 3. Happy+Sad+Relief which equal to self-reflection. It normal to have those feeling in a day, in fact some people have even more than one feeling a day. The worse is one, loneliness.

However that is not a matter on how we look at the problems but how we actually solve it. For example, you’ll look how the cook prepares the meal rather than to know what are the dishes he going to serve. It also applies in mathematics subject whereby teacher prefers to look on how their students solve the tasks given. That is also how God judges us.

Allah sends us difficulties in order to test our level of faith for him. For those who patient and pious, they will be hoisted another level higher while those who do not, they tend to make complains and comments out of their mouth and soon only Allah knows the best reward for them. So, no matter how big test we have , bare in mind that everything must be lesson to be learnt…learn by mistakes, be cool, improve, and move on..make sure we move smartly..Don’t say God we have big a problem but say, problem, I have a big God!!!!